Isnin, 11 Februari 2013


Ibn Nuhaas (D. 814 H / 1393 Masihi) - Keberanian dan Ketakutan:
Abu Hurairah meriwayatkan: "mukmin yang kuat lebih dikasihi Allah daripada mukmin yang lemah" (Muslim)

Rasulullah pernah berkata: "Ya Allah saya berlindung anda dari kesuraman dan kesedihan; dari ketidakgiatan dan kemalasan; dan dari sifat penakut, kedekut dan usia tua, dan aku berlindung pada kamu dari azab kubur" (Bukhari - Muslim)

Perhatikan bahawa Rasulullah digabungkan antara memohon perlindungan kepada Allah dari kesuraman dan kesedihan. Untuk kesuraman adalah takut apa yang akan datang manakala kesedihan adalah kesedihan pada apa yang telah berlalu. Jadi Islam tidak harus berasa maaf untuk masa lalu dan tidak takut masa depan. Dan dia digabungkan antara ketidakgiatan dan kemalasan untuk tidak bertindak adalah keadaan jantung manakala kemalasan adalah keadaan badan. Dia digabungkan antara kedekut dan pengecut untuk kedekut adalah keengganan untuk memberikan kekayaan bagi Allah manakala pengecut adalah keengganan untuk memberikan jiwa untuk Allah.

Bagaimana untuk mengatasi rasa takut:

Pengecut adalah bertentangan dengan keberanian. Keberanian adalah ketegasan jantung. Jantung adalah intipati setiap perbuatan baik. Jantung tidak dapat menjadi firma jika minda tidak bunyi. Jika jantung lemah, ia membawa kepada sifat penakut, dan jika jantung terlalu kuat ia membawa kepada perbuatan melulu.

Penakut perlu untuk menyembuhkan pengecut dengan menghapuskan puncanya. Jika ia disebabkan oleh kejahilan maka kejahilan diubati oleh pembelajaran. Puncanya mungkin takut yang tidak diketahui dan yang sembuh dengan mengalami situasi. Kami mendapati bahawa pemula dalam pengalaman pengucapan awam takut pada mulanya tetapi selepas pengalaman ketakutan ini diatasi. Kami mendapati bahawa apabila seseorang pertama bertemu seorang raja mereka mungkin takut majlis tersebut dan lidah mereka akan diikat dan postur mereka akan berubah.

Itu adalah kerana kebimbangan menghadapi pengalaman baru. Tetapi jika majlis yang diulang banyak kali takut dihapuskan. Sifat asal boleh berubah. Ia adalah mencukupi sebagai bukti untuk melihat kanak-kanak Hawa (kanak-kanak dilatih untuk menjaga ular) meraih ular besar yang akan membuat menggetarkan seorang yang berani manakala kanak-kanak ini yang sama boleh takut katak kerana dia tidak terdedah kepada katak. Taming haiwan adalah satu proses mengubah sifat asal mereka dan ia dilakukan melalui latihan. Satu serigala boleh bermain dengan seekor kambing, kucing dengan tetikus, dan anjing dengan kucing jika mereka dibiasakan untuk berbuat demikian walaupun yang berlawanan dengan sifat asal mereka. Sekarang, jika haiwan boleh menukar ciri-ciri mereka tidak boleh manusia melakukan perkara yang sama?

Mempunyai hati yang kuat membawa kepada kemenangan. Ali telah bertanya: "Bagaimana anda mengalahkan musuh anda?" Beliau berkata: "Apabila saya akan bertemu dengan musuh saya, saya akan percaya dengan sepenuh tekad bahawa saya akan mengalahkan ketika dia percaya bahawa saya akan mengalahkan dia jadi kedua-dua diri sendiri dan sokongan dirinya saya terhadapnya ".

Ada yang menasihatkan: "Berimanlah kemenangan, anda akan menang"

Yang lain mengatakan: "Jika kamu takut musuh anda anda telah dibenarkan tentera dihantar terhadap jantung anda"

Kami telah mendapati bahawa orang-orang yang meninggal dunia kerana ketakutan mereka lebih daripada orang-orang yang meninggal dunia kerana keberanian mereka.

Al Tartushi berkata: Keberanian adalah tiga jenis:

1. Seorang lelaki yang berdiri di hadapan tentera meminta pencabar dari musuh untuk keluar dan berdepan dengan beliau.

2. Seorang lelaki yang masih tenang, menumpukan perhatian, tenang ketika pertempuran ragging. Dan apabila orang lain tunduk kepada takut dia belum hilang orientasi beliau dan tidak keliru dan bertindak dengan cara yang membuktikan dia mempunyai kawalan ke atas dirinya.

3. Seorang lelaki yang apabila orang lain dikalahkan dan berundur kekal firma memanggil mereka, dan menggalakkan mereka untuk terus berjuang.

Al Tartushi mengatakan bahawa lelaki ketiga memiliki bentuk terbesar keberanian.Antara berani ummah ini:
Yang paling berani semua manusia adalah Rasul Allah. Beliau mempunyai jantung terkuat semua. Beliau menghadapi paling sukar situasi. Heroes akan berselerak dari sekelilingnya manakala dia adalah firma. Rasul Allah tidak pernah berpaling dalam peperangan.
Di Bukhari dan Muslim Anas bin Malik meriwayatkan: "Rasulullah saw adalah orang yang terbaik, dia adalah yang paling pemurah dan paling berani."

Ali berkata: "Apabila keganasan pertempuran akan mencapai hadnya dan mata akan menjadi merah kita akan berlindung di sebelah Rasulullah. Dia akan menjadi yang paling dekat dengan kita kepada musuh. "(Muslim)

Seorang lelaki bertanya kepada al Baraa bin Aazib: "Adakah anda lari semasa hayat Rasulullah?" Dia berkata: "Kami melakukan. Tetapi dia tidak "(Bukhari - Muslim).

Di Uhud Ubai bin Khalaf, menunggang kudanya, bayaran ke arah Rasulullah. Sesetengah orang Islam mahu untuk mendapatkan di jalan untuk melindungi Rasulullah tetapi dia memberitahu mereka untuk bergerak ke tepi. Rasul Allah mengambil lembing dan melemparkan ia di Ubai yang dilindungi perisai besi dari kepala ke kaki. Tiada apa-apa jua yang muncul dari dia kecuali matanya dan pembukaan kecil di lehernya. Lembing memukulnya betul-betul di leher dan dia terjatuh dari kudanya. Walaupun lembing hanya menyebabkan lebam kecil di lehernya kerana perlindungan perisai, Ubai bergegas kembali menjerit: "Muhammad telah membunuh saya" Orang-orang Quraisy diperiksa beliau dan berkata kami tidak menemui sebarang kecederaan utama. Anda adalah denda! Beliau berkata: "Muhammad mendakwa dia akan membunuh saya, oleh itu ia mesti datang berlaku!" Kedua Ubayy meninggal dunia dalam perjalanan pulang ke Makkah.

Berani ummah ini adalah terlalu banyak untuk dikira. Di atas senarai adalah Sahabat yang Allah memuji dalam al-Quran:
"Muhammad adalah Rasul Allah dan orang-orang yang bersama dengannya adalah tegas terhadap orang-orang kafir, belas kasihan sesama sendiri." (Al Fath 29)0000000001) Abu Bakar:

Keberanian Abu Bakr telah disaksikan oleh wira ummah Ali bin Abi Talib.

Apabila dia adalah Khalifah Ali bertanya: "Siapakah yang berani lelaki?" Mereka berkata: "Kamu adalah," Dia berkata: "Saya tidak pernah dueled sesiapa sahaja dan hilang. Tetapi orang yang paling berani adalah Abu Bakr. Semasa perang Badar kita membina sebuah bangsal untuk Rasulullah dan kami bertanya siapa yang akan menjadi pengawal peribadi Rasulullah Allah di dalamnya. Abu Bakar datang membawa pedang dan mempertahankan Rasulullah untuk sepanjang hari. Di Makkah, orang-orang kafir telah menyerang Rasul Allah: Satu akan tarik dia, yang lain akan memukulnya dan mereka akan berkata: "? Pernahkah anda membuat tuhan-tuhan yang satu Tuhan" Tiada siapa yang berani untuk pergi dekat dengan Rasul Allah menyelamatkan Abu Bakr. Dia pergi dan mula melawan mereka dan akan berkata: "Adakah anda akan membunuh seorang lelaki hanya kerana dia berkata:" Allah ialah Tuhanku! "" "Kemudian Ali bertanya:" Siapakah yang lebih baik Abu Bakr atau beriman keluarga Firaun ? (Cerita-Nya disebut dan dipuji dalam al-Quran) "Orang kekal agak. Beliau berkata: "Mengapa kamu tidak menjawab? Dalam nama Allah, satu masa dalam kehidupan Abu Bakr adalah lebih besar daripada seluruh bumi penuh dengan orang-orang yang beriman keluarga Firaun! Beriman keluarga Firaun adalah seorang lelaki yang menyembunyikan imannya manakala Abu Bakar adalah seorang lelaki yang mengisytiharkan keimanannya "

Abu Bakar adalah orang yang paling berani ummah ini selepas Rasul Allah. Satu boleh perhatikan kekuatan hatinya semasa peperangan Badar, Uhud, parit, al Hudaybiah, dan Hunain. Ia adalah cukup untuk perhatian kesabaran, ketegasan, dan pengukuhan ummah keseluruhan apabila bencana terbesar semua menimpa kita: kematian Muhammad (saaws). Itu adalah apabila hati menyeleweng, dan negara telah digoncang. Apabila semua hati dimana jantung Siddeeq itu menggeletar tegas. Jika hati Abu Bakr telah diletakkan di sebelah skala dan hati semua umat di pihak yang lain, hatinya akan melebihi mereka semua. Keberanian Abu Bakr dalam keputusan untuk melawan murtad jika diedarkan melalui hati pengecut di muka seluruh bumi, ia akan mencukupi untuk membuat mereka berani.0000000002) Umar bin al-Khattaab:
Ia adalah mencukupi untuk menunjukkan bahawa keberanian Umar adalah mencukupi cukup untuk membuat syaitan menjauhkan diri daripada bapanya.

Rasul Allah memberitahu Umar: "Wahai anak-Khattaab: Dalam nama yang jiwaku berada di tangan-Nya apabila syaitan melihat anda mengambil laluan, dia akan mengambil satu lagi" (Bukhari - Muslim)

Islamnya membawa kekuatan kepada umat Islam. Abdullah bin Masood berkata: "Kami digunakan untuk tidak dapat untuk berdoa seterusnya kepada al Kaabah terbuka sehingga Umar memeluk Islam.0000000003) Ali bin Abi Talib:
Dia adalah singa ummah ini. Beliau tidak pernah terlepas pertempuran dengan Rasulullah kecuali Tabook kerana Rasulullah melantik beliau atas Madinah dalam ketiadaan beliau. Semasa peperangan Khaibar Rasulullah berkata: "Esok, saya akan memberikan panji-panji kepada seorang lelaki yang mencintai Allah dan Rasul-Nya, dan Allah dan RasulNya suka dia. Dia tidak berpaling jauh dalam peperangan dan Allah akan membuat pembukaan berlaku di tangan beliau "Semua daripada Sahabat diingini bahawa penghormatan. Pada keesokan harinya Rasulullah memanggil Ali dan memberinya banner.

Musaab al Zubairi berkata: "Ali adalah sangat berhati-hati dalam pertempuran. Beliau telah menyeleweng terrifically dari musuhnya dan apabila dia mengenakan musuhnya dia akan melindungi semua pihak dan apabila dia tenang kembali dari jagaannya dia akan menjadi lebih perlindungan dirinya. Tiada siapa yang boleh mendapatkan kepadanya.

Perisai adalah satu sisi. Ia hanya dilindungi beliau dari hadapan. Apabila ditanya: "? Jangan anda takut serangan dari belakang" Dia menjawab: "Saya tidak pernah memberi musuh saya peluang untuk menyerang saya dari belakang saya"0000000004) Talhah bin Ubaidillah:

Beliau adalah salah satu daripada sepuluh yang diberi khabar gembira tentang Syurga. Semasa Uhud beliau melindungi Rasulullah dengan badan sendiri menyebabkan lebih 70 kecederaan di badannya. Talhah Apabila Rasul Allah mahu melihat orang-orang kafir akan merayu dengan dia supaya tidak berbuat demikian dan akan melindungi dia dengan badannya.0000000005) Al Zubair bin al Awwaam:

Beliau juga merupakan salah satu daripada sepuluh yang diberi khabar gembira tentang Syurga. Dia adalah orang Islam yang pertama untuk menarik keluar pedang. Pada hari-hari awal Islam di Makkah khabar angin tersebar bahawa Rasul Allah telah diculik. Al-Zubair menarik keluar pedang dan pergi mencari untuknya. Dia berlari ke Rasulullah yang bertanya kepadanya: "Apa yang salah dengan anda Zubair" Beliau berkata: "Saya mendengar bahawa anda telah diculik jadi saya keluar untuk melawan mereka!" Rasulullah saw berdoa untuknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan